Forum Exhibition Space at Givon Forum Exhibition Space at Givon Forum Exhibition Space at Givon
CLIENT: Tel Aviv City, Department of Planning
LOCATION: Tel Aviv, Israel
DATE: 2012
STATUS: COMPETITION
CLIENT: Tel Aviv City, Department of Planning
LOCATION: Tel Aviv, Israel
DATE: 2012
STATUS: COMPETITION
CLIENT: Tel Aviv City, Department of Planning
LOCATION: Tel Aviv, Israel
DATE: 2012
STATUS: COMPETITION
TEXT
A competition for a multi-purpose exhibition space at the edge of the new housing and commercial development at the "Sitonai" Givon quarter.

The architectural problem-solving was to engineer a building which may rise atop a minimal 150 sqm irregular footprint at ground level and rise to enclose a 6000 sqm building. The footprint's facade is at a sharp angle to the city-street.
Adjacent to the building at base is a shopping center, basketball court, and below a swimming pool, not allowing any constructional support beyond the perimeter itself. Finally it is in tense proximity to a 10-story housing block, and a nearby school.

These elements conjured the three-dimensionality of the building which allow
(a) the residntial block an open view to the city street;
(b) a shy-away turn from the school thereby not overpowering it;
(c) the possibility of using the basketball court within the cultural discourse of the exhibition space, and finally
(d) through a light structural shell, a twist, which alines the top levels of the facade with the line of the street facade.
The design's approach was minimalistic, using perforated aluminum cladding, at times opening to balconies with views to the city, and a roof terrace. The intense three dimensionality of the object conceived from the urbanity, is thus followed in the tectonic form of the spaces within
A competition for a multi-purpose exhibition space at the edge of the new housing and commercial development at the "Sitonai" Givon quarter.

The architectural problem-solving was to engineer a building which may rise atop a minimal 150 sqm irregular footprint at ground level and rise to enclose a 6000 sqm building. The footprint's facade is at a sharp angle to the city-street.
Adjacent to the building at base is a shopping center, basketball court, and below a swimming pool, not allowing any constructional support beyond the perimeter itself. Finally it is in tense proximity to a 10-story housing block, and a nearby school.

These elements conjured the three-dimensionality of the building which allow
(a) the residntial block an open view to the city street;
(b) a shy-away turn from the school thereby not overpowering it;
(c) the possibility of using the basketball court within the cultural discourse of the exhibition space, and finally
(d) through a light structural shell, a twist, which alines the top levels of the facade with the line of the street facade.
The design's approach was minimalistic, using perforated aluminum cladding, at times opening to balconies with views to the city, and a roof terrace. The intense three dimensionality of the object conceived from the urbanity, is thus followed in the tectonic form of the spaces within
A competition for a multi-purpose exhibition space at the edge of the new housing and commercial development at the "Sitonai" Givon quarter.

The architectural problem-solving was to engineer a building which may rise atop a minimal 150 sqm irregular footprint at ground level and rise to enclose a 6000 sqm building. The footprint's facade is at a sharp angle to the city-street.
Adjacent to the building at base is a shopping center, basketball court, and below a swimming pool, not allowing any constructional support beyond the perimeter itself. Finally it is in tense proximity to a 10-story housing block, and a nearby school.

These elements conjured the three-dimensionality of the building which allow
(a) the residntial block an open view to the city street;
(b) a shy-away turn from the school thereby not overpowering it;
(c) the possibility of using the basketball court within the cultural discourse of the exhibition space, and finally
(d) through a light structural shell, a twist, which alines the top levels of the facade with the line of the street facade.
The design's approach was minimalistic, using perforated aluminum cladding, at times opening to balconies with views to the city, and a roof terrace. The intense three dimensionality of the object conceived from the urbanity, is thus followed in the tectonic form of the spaces within